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  1. 長野県短期大学紀要
  2. 第66号

長野県諏訪郡下諏訪町高木における食文化の変化 : 昭和16 (1941) 年と平成17 (2005) 年の聞き取り調査の比較から

https://u-nagano.repo.nii.ac.jp/records/106
https://u-nagano.repo.nii.ac.jp/records/106
25236ecb-bcec-4f4e-95da-e193f1d0ae64
名前 / ファイル ライセンス アクション
県短紀要_66-04.pdf 県短紀要_66-04.pdf (1.9 MB)
license.icon
Item type Departmental Bulletin Paper_02(1)
公開日 2012-09-20
タイトル
タイトル 長野県諏訪郡下諏訪町高木における食文化の変化 : 昭和16 (1941) 年と平成17 (2005) 年の聞き取り調査の比較から
タイトル
タイトル Changes in the dietary culture in Takaki, Simosuwa town, Suwa-gun, Nagano: A comparison of interviews conducted in 1941 and 2005
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 culture of dietary habits
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 interview
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 food education
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 local dishes
キーワード
言語 en
主題Scheme Other
主題 Nagano Prefecture
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
著者 中澤, 弥子

× 中澤, 弥子

WEKO 397
NRID 1000050320932

中澤, 弥子

ja-Kana ナカザワ, ヒロコ

Search repository
著者名(英)
識別子Scheme WEKO
識別子 98
識別子Scheme NRID
識別子 1000050320932
姓名 Nakazawa, Hiroko
言語 en
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 The present study aims to reveal changes in the dietary culture of the farmers in Takaki, Simosuwa town, Suwa-gun, Nagano, since the early Showa era. Two men and two women, who had lived in the area for more than thirty years, were interviewed in 2005. During the early Showa period, residents' main occupations were rice cultivation, sericulture and fishery in Lake Suwa. After World War II, the main occupations changed for manufacturing industry, where higher wages could be obtained. Along with a change of occupation, a lot of fields of Takaki sold highly as residential land and Lake Suwa was polluted by contamination water drained from home and many factories and a lot of hot springs hotels. Previously self-sufficient eating habits changed to consumption-dependent eating habits , which allowed residents to purchase a larger variety of foods. Some people continued to grow their own vegetables and make pickles for a hobby, but because they did not have to be self-sufficient, the quantity decreased. In addition, collaboration of a village through festivals and events changed and decreased, resulting in fewer opportunities to cook together. However, it is wished that the value of local food culture is understood to local young people by local events such as Onbashira, and that their relationships with each other are deepened.
書誌情報 長野県短期大学紀要
en : Journal of Nagano Prefectural College

巻 66, p. 19-32, 発行日 2011-12
出版者
出版者 長野県短期大学
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 0286-1178
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN00179035
論文ID(NAID)
内容記述タイプ Other
内容記述 40019242948
フォーマット
内容記述タイプ Other
内容記述 application/pdf
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
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Ver.1 2023-06-19 12:43:17.908609
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