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  1. 長野県短期大学紀要
  2. 第72号

ACD/MS Workbook Suite を用いたLC-MS 分析による\n発芽玄米酒粕のアンジオテンシン変換酵素阻害活性ペプチドの同定

https://u-nagano.repo.nii.ac.jp/records/1252
https://u-nagano.repo.nii.ac.jp/records/1252
7ea24b97-718f-4ab9-96ea-04ee5c4e11d8
名前 / ファイル ライセンス アクション
kentan72-04 kentan72-04 小木曽.pdf (1.2 MB)
license.icon
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper_02(1)
公開日 2018-08-01
タイトル
タイトル ACD/MS Workbook Suite を用いたLC-MS 分析による\n発芽玄米酒粕のアンジオテンシン変換酵素阻害活性ペプチドの同定
タイトル
タイトル Identification of the angiotensin-converting enzyme inhibitory\nactivity peptide of the germinated brown rice sake-lees by\nLC-MS analysis using ACD/MS Workbook Suite
言語 en
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 ACE 阻害
キーワード
主題Scheme Other
主題 発芽玄米酒粕
キーワード
主題Scheme Other
主題 簡易同定方法
キーワード
主題Scheme Other
主題 ACD
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
著者 小木曽, 加奈

× 小木曽, 加奈

WEKO 1545
研究者リゾルバー 30435284

小木曽, 加奈

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古田, 一匡

× 古田, 一匡

WEKO 1546

古田, 一匡

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岡崎, 光雄

× 岡崎, 光雄

WEKO 1547

岡崎, 光雄

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抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 Until now, we have made low-salt bread using the germinated brown rice sake-lees. We would like to
utilize the germinated brown rice sake-lees for making bread, which is in future.
Angiotensin-Converting Enzyme (ACE) inhibitory activities were measured in germinated brown rice
sake-lees, germinated brown rice liquor, and refined sake in vitro.
 As a result, the ACE inhibitory activities (germinated brown rice sake-lees, germinated brown rice
liquor and refined sake) were 0.15 mg/ml, 1.15 mg/ml and 1.55 mg/ml with an IC50 level, respectively.
Since ACE inhibitory activity of the germinated brown rice liquor was higher than that of the refined
sake, the germinated brown rice-derived ingredients was suggested to have some ACE inhibitory
activity. In addition, the ACE inhibitory activity of the germinated brown rice sake-lees was higher than
that of the germinated brown rice liquor. Taken together, the germinated brown rice sake-lees were
expected to remain more inhibitory activity than the liquor.
 As a method to easily search and identify the functional ingredients of the food, we conducted an
examination to develop a method for identification of the functional-dipeptide from germinated brown
rice sake-lees extract. From the LC-MS analysis results, we searched dipeptide with the ACE inhibitory
activity using the software ACD/MS Workbook Suite (Advanced Chemistry Development, Inc., Canada)
 with IntelliTarget function and MS Match function. Comparing the two functions, MS Match function
showned that dipeptide Val-Pro with the hypotensive effect was present in germinated brown rice sakelees.
The effective dipeptide was identified easily by using MS Match function from LC-MS results
書誌情報 長野県短期大学紀要
en : Journal of Nagano Prefectural College

巻 72, p. 15-22, 発行日 2018-02
出版者
出版者 長野県短期大学
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 0286-1178
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN00179035
フォーマット
内容記述タイプ Other
内容記述 application/pdf
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
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Ver.1 2023-06-19 12:17:44.944406
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